Introducció a Zometool

Zometool és un joc de construcció en plàstic, de fabricació Nord-Americana, que permet la construcció senzilla de figures definides per les seves arestes. Els seus elements són barres de diferents longituds i codificades per colors que encaixen en unes obertures determinades dels nodes.

El node (o bola) és la peça clau de tot el sistema. Té 62 obertures de formes diferents disposades en uns angles i orientacions molt precisos. El disseny definitiu d'aquesta peça s'ha aconseguit després de gairebé 30 anys de recerca. Tot i això, té les seves limitacions: només podem construir amb barres de les longituds donades i en uns angles concrets... però la quantitat de figures que es poden obtenir és molt superior a qualsevol altre joc existent en l'actualitat. Que l'utilitzin científics i investigadors en el seu treball diari és garantia de rigor geomètric; que els nens i nenes passin hores jugant-hi vol dir que és un producte magnífic i molt divertit!

Les barres encaixen únicament en unes obertures determinades: les blaves, en els forats rectangulars; les grogues en els triangulars; les vermelles en els pentagonals. Això facilita la construcció al limitar les orientacions que es poden adoptar amb cada tipus de barra.

La forma dels connectors i l'orientació que prenen les barres no és casual. Les barres blaves -rectangulars- equivalen al número 2 i són paral·leles als eixos de simetria dobles. Les barres grogues -triangulars- representen el número 3 i són paral·leles als eixos de simetria triples. Les barres vermelles -pentagonals- representen el número 5 i... ja imagineu a què són paral·leles.

Tot plegat, amb totes les barres connectades en un sol node, obtenim els eixos de simetria del dodecaedre i l'icosaedre... però això ens és de ben poca ajuda a l'hora de construir.

De fet, res del que pugui escriure servirà per a res si no teniu un Zometool a les mans. La única manera d'aprendre'n el funcionament és precisament utilitzant-lo, provant, equivocant-se i tornant-ho a provar.

Si ja el teniu, probablement no estigueu llegint això, i si tot just el descobriu ara, podeu venir al beeslab i us en farem una demostració abans de comprar-lo.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada