Matemàtica audiovisual (1)

La setmana passada van lliurar-se els premis del concurs VideoMAT en el que vaig tenir ocasió de participar com a membre del jurat. El llistat de premiats resultant de tres fases de votació posa de relleu la vigència del lema del projecte: matemàtiques per respondre preguntes. Deia Paul Auster que l'essencial per a escriure un bon llibre és tenir una bona història per a explicar. Al VideoMAT les preguntes són molt bones i és el rigor en el desenvolupament és el que dóna les opcions al premi.

A l'acte d'entrega dels guardons es va projectar aquest vídeo de René Jodoin per a la National Film Board de Canadà: Notes on a triangle (1966).


Jodoin va col·laborar estretament amb Norman McLaren, un dels pioners de l'animació experimental i realitzador de peces tan aritmètiques com Rythmetic (1956).
La sèrie Lignes verticales (1960) - Lignes Horizontales (1962), també de McLaren i Evelyn Lambart aconsegueix crear veritable poesia visual des de la més senzilla abstracció geomètrica.

Els curtmetratges anteriors, naturalment, van ser realitzats amb animació tradicional. Els ordinadors encara no podien generar aquests gràfics. Més tard, un dels pares de l'animació per ordinador, John Whitney (recordeu les espirals dels títols de Vértigo?) també va servir-se de punts, línies i polígons per a les seves creacions: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada