Matemàtiques visuals

Quan anava a l'escola, recordo que alguns dels meus companys de classe no entenien el propòsit d'estudiar matemàtiques, i molts d'aquests no s'hi esforçaven gens. Tot i això, consideraven a qui se li donava bé com una persona intel·ligent i respectable. No vaig destacar especialment com a estudiant i, tot i que tenia certa habilitat amb el càlcul mental, res feia preveure que les matemàtiques esdevindrien la meva professió. Una vegada, el professor va plantejar-nos un exercici de geometria, i vaig veure que si traçava una perpendicular des d'un punt a una línia, la solució resultava evident. Cap dels meus companys va veure-ho i el professor no va puntuar la prova. La conclusió és que el problema era senzill si s'abordava visualment, sense recórrer a la memòria. Molta gent continua pensant que l'aprenentatge és únicament memorització, i refusen acceptar que veure resulta tan fàcil (inclús més fàcil) que memoritzar.

Per a mi, que llavors tenia 13 anys, aquesta experiència va ser un punt d'inflexió en la meva vida. Vaig comprendre que les matemàtiques tenien una estreta relació amb la ment, combinant els moviments de la imaginació amb experiències cada vegada més profundes. Els professors i els llibres faciliten reptes interessants però, de fet, les matemàtiques ens envolten i estan a l'abast de cadascun de nosaltres si desenvolupem la sensibilitat adequada. És una qüestió de sensibilitat més que no pas de raonament (el raonament és un tipus de sensibilitat aplicada a les idees i els pensaments) i des de llavors he comprovat que tothom té aquesta habilitat de sentir la bellesa de les matemàtiques.

A les classes de matemàtiques visuals del beeslab volem donar valor a aquesta sensibilitat i dotar de forma concreta i tangible els conceptes abstractes. Construïm les matemàtiques amb les nostres pròpies mans, les observem, modifiquem, remenem... aprenem a mirar les formes amagades a la natura. Ens agrada utilitzar els millors materials i sabem que el joc és l'eina més efectiva per a aprendre. Amb rigor i precisió, però passant-ho d'allò més bé!

Si el teu fill s'avorreix amb les mates de l'escola... o si li encanta enfrontar-se a reptes intel·ligents, les nostres classes setmanals li faran despertar una altra forma de veure les matemàtiques.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada