Els blocs de fusta en la pedagogia

Fa més de dos-cents anys que Friedrich Froebel va introduir els blocs de fusta en el seu projecte educatiu, i des de llavors han estat fonamentals en el desenvolupament dels infants en molts països del món. Els treballs de Jean Piaget (entre d'altres) assenyalen els beneficis socials, físics i lògico-matemàtics que s'obtenen gràcies al joc habitual amb blocs de fusta.

Als Estats Units, no va ser fins a principis del segle XX que Caroline Pratt va convertir els seus "Unit Blocks" en un dels eixos fonamentals de la seva escola a Nova York. La City and Country School ha esdevingut des de llavors un referent d'educació progressista, amb un aprenentage basat en l'experiència real sobre fets reals mitjançant el joc.

Des dels 2 anys d'edat, els infants utilitzen els blocs de fusta per a construir un món a la seva mida, versionant estructures i edificis que coneixen i experimentant amb l'equilibri i la gravetat. En el joc, incorporen sense adonar-se'n conceptes matemàtics com la proporció, seriació, múltiples i fraccions.  Viuen situacions que els fan créixer emocionalment i socialment dotant-los de recursos per a concentrar-se en una activitat, resoldre conflictes i treballar amb un objectiu comú.

Al beeslab ens agrada utilitzar els blocs de fusta que nosaltres mateixos hem fabricat per a que l'aprenentatge adquireixi també una dimensió tàctil i espacial. El nostre racó dels blocs és un bon lloc on descobrir coses noves cada dia!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada